Fakta

Huvudstad: Ankara
Språk: Turkiska
Folkmängd: ca 79 414 269
President: Recep Tayyip Erdogan
Valuta: Turkisk lira
Religion: Muslimsk, ca 80-90% sunniter
Statsskick: Republik, parlamentarism, enhetsstat
Nationaldag: 29 oktober
Nationalrätt: Kebab
UD avråder: Ja

Alanya;

Sevärdheter

Alanya Kalesi: Är ett slott i Alanya som är byggt på resterna av tidigare bysantinska eran och romerska eran befästning. Idag är byggnaden ett friluftsmuseum och stora delar av slottet är öppet för allmänheten. Slottet ligger 250 meter upp på en klippig halvö som går ut över medelhavet. Det finn en mur som omger slottet och är ungefär 6,5 kilometer långt, inkluderar 140 torn och 400 olika cisterner för att tjäna slottet.

Damlatas Grottan: Är en grotta som ligger i södra Turkiet i distriktet Antalya. Grottan ligger väster om slottet i Alanya som ligger längst med medelhavet. Det var av en slump som denna grotta upptäcktes då man vid ett stenbrott under en gruvdrift kom åt denna Damlatas grottan. Det finns en myt om att grottan ska vara ”botande mot astma”, det finns inte något vetenskapligt bevis på att detta stämmer men människor som har astma kan få besöka grottan som en form av ”astmamedicin”.

Kizil Kule: Är ett historiskt torn som ligger i Alanya som även anses som en symbol för staden då den finns på deras stadsflagga. Tornet byggdes färdigt under år 1226 är ett åttakantigt torn som är 33 meter hög och 12,5 meter bred. 1979 öppnades ett etnografiskt museum i tornet som finns var än idag.

Manavgatfloden: Även kallad Smaragdfloden är en blågrön flod som är en perfekt utflykt för hela familjen. Under båtturen på floden kan man se, förutom det fina vattnet, lokala turkiska sommarstugor, sköldpaddor och pelikaner. Framme vid flodens mynning kan man välja mellan att bada i det kallare flodvattnet eller det varmare Medelhavsvattnet.

Restauranger

Seasons Restaurant: Är en rastaurnag som erbjuder mat inspirerat från Frankrike, Japan, Europa och även mat från medelhavet och Turkiet. Trots att priserna kan vara lite högre är det en restaurang som är uppskattad för sin mat med passande drycker.

Dinner Restaurant: En restaurang som går efter en internationell prägel som ger mat för pengarna. Restaurangen klassas som en av de ”finare” restaurangerna med upplägg och stort vinutbud.

Prima Restaurant Bar: Är en bra restaurang för den som söker ett glutenfritt alternativ. Restaurangens tema på maten är från Europas olika delar och är kända för sin prisvärda mat och goda service.

3 favoriter

Manavgatfloden 
Turkiskt bad
Damlatas Grottan

Caisa tipsar

Alanya är en stad med högt tempo. Det finns många affärer, bazarer och restauranger som förgyller stadens alla hörn. I affärerna kan man hitta liknande kläder och diverse produkter som man kan göra hemma i Sverige. Restauranger kan man hitta mestadels på huvudgatorna, däremot är det inte ovanligt att hitta restauranger där man minst kan ana det.

Bazarer är något som jag verkligen kan rekommendera på semestern. Det är som lokala marknader där man kan hitta allt från smycken till stendekorationer. Bazarer kan man hitta på många olika ställen i Turkiet, med olika utbud och säljare. Det som gör det extra speciellt enligt mig är att man kan hitta likadana produkter på flera ställen, så man kan pruta på priset något enormt! Det negativa med Bazarer kan vara att säljare kan dra i en och följa efter en för att ”sälja” sin produkter till dig, så var vaksam.

Alanya är en stad som har mycket uteserveringar och uteställen. Är man intresserad av en fartfylld, festrik och prisvärd semester så är det ett bra ställe att åka till. Däremot så är det en bra semesterstad även om man inte vill festa, staden har mycket att erbjuda. Vill man inte röra på sig så mycket från hotellet som man kan få göra i Alanya är grannstaden Side ett bra val. Side har många resorter där det inte är lika mycket ”stad” runt om hotellet.

Har man möjlighet är det värt att åka på så mycket utflykter som möjligt i Turiket. På så sätt får man mer information om landets historia och kan ta del av mer utbud som landet har att erbjuda. Även om det är skönt att ligga i solen och bada så kan det vara skönt med en trevlig utflykt som omväxling.

Situationen i Turkiet är ostabil i nuläget så jag skulle, som UD, avråda från att åka dit just nu. Däremot så är Turkiet och staden Alanya ett resmål som är värt att få ett besök när stabiliteten i landet är bättre.