Fakta

Land: Spanien
Region: Kanarieöarna
Provins: Las Palmas
Språk: Spanska
Folkmängd: 850 391
Borgmästare: Juan Jose Cardona
Valuta: Euro
Religion: Merparten tillhör den romersk-katolska kyrkan.
Statsskick: En demokrati organiserad i form av en parlamentarisk regering under en konstitutionell monarki.
Nationaldag: 12 oktober 
UD avråder:
Nej

Gran Canaria är den tredje största ön av de tretton öarna som tillhör Kanarieöarna. Ögruppen tillhör Spanien men ligger 190 kilometer utanför Afrikas nordvästra kust.
De mest populära städerna för turister att åka till är Playa del Inglés, Meloneras, San Agustin, Puerto Rico, Puerto de Mogán, Playa del Cura, Maspalomas, Arguineguin/Patalavaca, Las Palmas och Salobre. Men de städerna jag ska skriva om är de jag besökt och det är:
-Puerto Rico
-Las Palmas
-Playa del Inglés
-Maspalomas
-Puerto de Mogán

Sevärdheter

Palmitos Park: ligger en bit utanför Maspalomas. Palmitos Park är en djurpark men kallas också en papegojpark för det finns gott om papegojor i området och det finns även papegojor man får hålla i och ta foton med. I parken finns också delfin-show, papegoj-show och även en show där djurskötaren tränar olika rovfåglar såsom örnar, gamar och ugglor. Det finns även apor, kräldjur, fjärilshus och akvarium men som sagt så är parken mest känd för sina papegojor.

Playa de Amadores: är en fin strand med ljust och klart turkost vatten som ligger 2 kilometer från Puerto Rico. Stranden är omsluten av en bukt och ligger i lä från vinden och de värsta vågorna vilket gör att vattnet blir lugnt och enkelt att bada i. Stranden är 800 meter lång vilket gör att man aldrig behöver trängas för att få en plats. Bakom stranden finns en lång rad av restauranger och små butiker som man kan gå och strosa i om man blir mätt på sol.

Aqualand Maspalomas: är ett vattenland som ligger i Maspalomas. Finns många olika vattenrutschkanor och är den största vattenparken på alla Kanarieöarna. Det finns över 30 olika vattenrutschkanor och mågna andra åkattraktioner. Det finns även stora ytor att ligga och sola och vila på.

Playa del Inglés: är en av de populäraste stränderna som ligger på Gran Canarias södra sida. Stranden börjar redan i Maspalomas och slutar i Playa del Inglés och är flera kilometer lång. Varför stranden är så populär är för att det finns något för alla. Det finns områden för ungdomar att hänga och umgås, för surfare, för de som gillar att jogga och de som gillar att sola och bada. Det finns också många restauranger och butiker i närheten av stranden om du blir hungrig eller trött på solen. Även en del av stranden är en nudiststrand så Playa del Inglés erbjuder något för alla.

Yumbo Centrum: är ett köpcentrum i Playa del Inglés. Inget vanligt köpcentrum med vanliga affärer utan är ett ganska öppet köpcentrum med liknande affärer. Affärerna består av mestadels samma saker, souvenirer, billiga kläder och solglasögon etc. Det kan vara roligt att gå och besöka någon gång för shopping men på kvällar är det ofta mycket aktivitet på de öppna ytorna i köpcentret. Det är olika shower och det finns många bra restauranger att äta på vilket är det folk går dit mest för att besöka.

Restauranger

Tjuren: är en restaurang som ligger på Yumbo Center i Playa del Inglés och erbjuder fantastiskt gott kött. Finns allt från barnvänlig mat till en riktigt stor köttbit. Restaurangen står också ut lite med att ibland kommer de ut och grillar köttet intill bordet så man får se hur det grillas vilket är spännande och roligt för både vuxna och barn att se.

Restaurant Kaia: är en liten finare restaurang som ligger i Puerto Rico. Har en otroligt fin utsikt utöver Amadoresstranden. Det är en liten men mysig restaurang och om det finns plats utomhus så ta det för utsikten är väldigt vacker. Maten är även jättegod och hög kvalité på.

Caballito de Mar: är en liten och gullig restaurang i Pureto Rico. Riktigt god mat och väldigt trevlig personal. Det ligger flera små restauranger intill varandra i en rad och alla har sin egna personliga touch och har ni tid testa gärna fler av de små restaurangerna som ligger intill. Alla håller samma standard och det finns både billigare och dyrare mat.

3 favoriter

Playa de Amadores
Palmitos Park 
Playa del Inglés

Lina tipsar

Det finns många olika små byar och städer man kan åka till på Gran Canaria. Därför hade jag tänkt tipsa om vart det är bäst för dig att åka beroende på vad du söker och hur gammal du är. Vill du till något fint och harmoniskt ställe ska du åka till Puerto de Mogán. Det finns gott om små och mysiga restauranger. De små och samla traditionella gatorna finns kvar som är mysiga att vandra genom på kvällarna. Gatorna är också pryda med vackra blommor som passar perfekt in i instagramflödet. Puerto de Mogán är också en hamnstad och fiskestad. Är du intresserad av båtar och att åka ut och fiska är detta den rätta staden för dig att tillbringa semestern på. Puerto de Mogán är känd som Gran Canarias mysigaste stad.
I Puerto Rico är det en blandning. Det finns både lugn och lite mer liv beroende på vilken del du besöker. Så denna stad passar för dem flesta.
Playa del Inglés är en mer livlig stad och det finns lite allt av varje och är en stad som passar alla. Om jag ska rekommendera en stad för ungdomar att åka till så är det Playa del Inglés och Las Palmas.

Ifall du åker till Gran Canaria för sol så åk till den syd-västra delen av ön för där är det mest chans för sol. Gran Canaria är också känt för att kunna besökas året runt.
Juni-augusti är den varmaste månaderna, ligger runt 26 grader och regnar i stort sett aldrig.
September-november är det fortfarande varmt, runt 25 grader. Dock så är det lite större risk för regn men samtidigt så har havet en härlig temperatur på 22 grader.
December-februari är den kallaste tiden på Gran Canaria, temperaturen ligger runt 21 grader. Men ändå är det denna tid på året då det är högsäsong på ön och det är då flest svenskar besöker ön. Det finns även chans för lite regn men i väldigt små mängder.
Mars-maj är ungefär samma som månaderna innan. Lite större chans för mer regn, speciellt i mars månad. Temperaturen ligger på 22 grader och i havet ligger temperaturen på 19 grader.