Fakta

Huvudstad: Kairo
Språk: Arabiska, Modern standardarabiska
Folkmängd: ca 82,06 miljoner
Borgmästare: Abd al-Fattah al-Sisi
Valuta: Egyptiskt pund
Religion: Islam
Statsskick: Republik, enhetsstat
Nationaldag: 23 Juli
Nationalrätt: Fuul
UD avråder: Ja

Sevärdheter

Sfinxen i Giza: är en skulptur som är uthuggen på en klippa som ska föreställa farao med en lejonkropp. Det ligger även pyramider runt om och i närheten av Sfinxen som du kan passa på att besöka. Sfinxen finns sydväst om Kairo och är en populär sevärdhet för turister som besöker Egypten.

Ras Muhammad: är en nationalpark på Sinaihalvön södra udde i Egypten. Området sträcker sig på 480 km², 135 km² är land och 345 km² är vatten. Naturreservatsområdet är mest känt för sina korallrev  i Röda havet som stupar rätt ner. Här kan du både kolla på landdjur och är du intresserad av snorkling och dykning kan du även göra det bland korallreven.

Egyptiska museet: är ett museum i Kairo där bland annat föremål från faraonernas tid har bevarats och ställts ut. Några speciella föremål som museet är speciellt känt för är konstföremål som lyckades räddas från Tutankhamos grav, föremål för den antika tiden i Egypten såsom mumier av faraoner.

New Marina: är ett trevligt och mysigt ställe att strosa runt på både dagtid och på kvällen och ligger i Hurghada. Det finns både småbutiker med typiska souvenirer men även en del vanliga butiker. Det finns många restauranger och caféer som är i bra skick. Är du båtintresserad är detta det perfekta ställe att gå runt och kolla på stora och lyxiga båtar eftersom det finns gott om dem. New Marina är ett väldigt mysigt och trevligt ställe att äta middag på och sedan gå och strosa och kolla på de imponerande båtarna.

Hurghada beach: är an av de finaste stränderna i Egypten. Dock är denna strand privatägd av hotell utmed stranden. Så om du är hotellgäst så badar du gratis på hotellets del av stranden. Dock kan du som utomstående också komma in och bada och ta del av stranden men mot en avgift. Vattnet är turkost och väldigt klart. Det finns även korallrev utanför så om du gillar snorkling så passar denna strand perfekt.

Restauranger

Di Vino: ligger i Hurghada och är en av de populäraste restaurangerna. Maten är väldigt internationell men drar sig åt det italienska hållet, alltså består menyn av många pastarätter. Priset är vaken lågt eller högt utan ligger på en medelnivå vilket är bra.

Gad: är en kedja som finns i hela Egypten men om vi kollar runt Hurghada området där jag var så finns den både i New Hurghada och i Sekalla. Denna restaurang är väldigt traditionell och därför väldigt kul att äta där och uppleva deras mat. Det serveras till exempel kebab, falafel och tahina. Priset är lågt vilket är bra om du inte känner för att lägga ut så myclet pengar på mat.

Café del Mar: ligger i Sekalla på väg ner mot den nya marinan. Det som är speciellt med denna restaurang/café är att det är svenskar som äger det. Maten är både internationell och svensk. Till exempel kan du få köttbullar eller en toast skagen och prisnivån ligger på en medelnivå.

3 favoriter

Sfinxen i Giza
Hurghada beach 
Gad

Lina tipsar

Egypten har två säsong. Vintern som är sval från november till april och sommarn som är varm från maj till oktober. Så om ni vill ha varmt väder åk dit på sommaren men då får ni räkna med att det är väldigt varmt.

En sak jag märkte av när jag var i Hurghada i Egypten var att det fanns inte jättemånga offentliga stränder att lägga sig och sola och bada vid. Utan hela stranden var ägd i smådelar av hotellen utmed vattnet. Så om du skulle bada och sola vid stranden fick man gå igenom ett hotell och betala en avgift för att få vara där över dagen och bada och sola. Detta fick vi göra eftersom vi inte bodde på ett hotell utmed vattnet. Så om ni ska till Hurghada så rekommenderar jag att ni bokar ett hotell som antingen har pool eller som ligger utmed stranden så badar ni gratis vid stranden. Även om det hotellet möjligtvis kommer kosta lite mer så kan det vara mer värt än att behöva betala en avgift varje dag. Och stranden och vattnet är väldigt fint så det kommer vara värt det, i alla fall enligt mig.

Shoppingen i Egypten kan även vara rätt jobbig, i alla fall enligt mina erfarenhet när jag var där. Försäljarna försöker hela tiden få in en i affären och ropar och skriker. Jag rekommenderar att inte börja prata med en försäljare om du inte är intresserad av produkten för då kan det vara svårt att slingra sig ur det. Om man vill få en lite mer behaglig shopping så kan jag rekommendera New Marina att gå och strosa och shoppa på. Där är det betydligt lugnare och försäljarna slänger sig inte på dig såsom om du går på en vanlig shoppinggata.

Jag rekommenderar inte att åka till Egypten i nuläget eftersom landet är väldigt ostabilt och osäkert där just nu. Men om du möjligtvis vill åka ändå så rekommenderar jag att bo på ett al inklusive hotell så att ni inte behöver vistas så mycket utanför hotellet och ni kommer då också känna er säkrare. Och om ni vill åka så rådfråga charterbolaget och sök och kolla upp om det verkligen är säkert att åka.