Fakta

Land: Ungern
Språk: Ungerska
Folkmängd: ca 9,9 miljoner (ca 1,9 miljoner i Budapest)
Borgmästare: Tarlós István
Valuta: Forint (HUF)
Religion: Majoritet kristendom, romersk-katolska kyrkan
Statsskick: Republik
Nationaldag: 20 augusti
Nationalrätt: Gulasch
UD avråder: Nej

Sevärdheter

Parlamentet: I Budapest är ett av Europas äldsta parlamentbyggnader och är ett välkänt landmärke för Ungern. Byggnaden är Ungerns störtsa och är ett populär turistmål och ligger på Pest-sidan på Kossuth-torget.

Fisherman´s bastion: Fiskarbastionen eller Halászbástya är en av budapest mest välkända byggnader. Byggnaden ligger i ett område på Buda-sidan, som är anslutet till Budapestslottet, och har en stor terrass med en stor utsikt över Pest-sidan.

WestEnd City Center: Är ett shoppingcenter i centrala Budapest med ca 400 butiker. Denna byggnaden är ett helt kvarter och ska vara norra Europas största shoppingcenter. Byggnaden har minst fyra våningar och centret erbjuder allt från kläder och skor till den nya filmerna på deras egna bio.

Hjältarnas torg: Är en av de största öppna platserna i Budapest på Pest-sidan. Torget ligger bredvid statsparken, vid slutet av Andrássy út som är en paradgata. På denna plats har många politiska och historiska händelser ägt rum som ger platsen en rik historia.

Gellert Spa: Budapest är känt för sina varma källor och en vistelse på något av stadens terminalbad är ett måste för att uppleva deras kultur. Gellert är byggt mellan 1912-1918 i jugendstil med dekorationer av Zsolnay.

Restauranger

I centrala Budapest kryllar gatorna med diverse restauranger, det finns något för alla smaker!

Robinson: Ligger på en liten ö i insjön i stadsparken, Városliget, där man kan njuta av en fantastisk middag med utsikt över parken. På Robinson passar det att ta en vanlig lunch lika väl som en romantisk middag, menyn passar till olika tillställningar. Priserna på denna restaurang liknar priserna i Sverige men vill man få god mat på en bra restaurang är det värt priset.

For Sale pub: Är en restaurang med en unik karaktär! Denna restaurang är en mindre men mysig ställe där mat och dryck har ett rimligt pris. På denna restaurang är det viktigt att veta att jordnötter är starkt förekommande. På varje bord står en stor korg med jordnötter som gästerna får äta av (med skal på). Skalen ska slängas på golvet där det ligger halm. Inte nog med att de tillhandahåller ett unikt koncept kan gäster på restaurangen hänga upp ett meddelande på väggen, vilket har gett restaurangen en egen utsmyckning.

Simpla Kert: Är en pub som erbjuder mat under kvällen och inte enbart öl och drinkar. Puben består av olika smårum som erbjuder olika typer av miljöer, i ena rummet kan det vara livemusik och i andra kan det erbjudas latinmusik. Åldern på detta stället varierar och är anpassat efter såväl ungdomar och vuxna, inga konstigheter!

Gulasch är Ungerns nationalrätt. I Budapest, och olika delar av Ungern, görs den klassiska rätten på olika sätt men vissa ingredienserna är en grund. Dessa är någon form av kött, lök och paprika.

3 favoriter

Robinson
Fisherman´s bastion
Simpla Kert

Caisa tipsar

I Budapest är det vanligt att man kan betala med kort, dessvärre finns det många småbutiker och vissa taxibolag som föredrar eller endast tar emot kontanter. I Sverige är det mer vanligt att man kan betala med kort överallt men ha alltid med dig lite kontanter!

Bli inte chockad när du får se eller höra betalsumman!
1 svensk krona motsvarar ungefär 32,50 ungerska forint, så om du köper något som kostar 100 svenska kronor blir det ungefär 3250 forint.

Priser på restauranger och mat i övrigt ligger snäppet billigare än i Sverige, däremot kan man hitta restauranger som ligger på samma priser som i Sverige. Kläder och skor ligger på liknande priser men har man tur kan man hitta något ungerskt märke som har bra kvalité och rimligt pris. Det går även att göra riktiga fynd på märkeskläder och dylikt då rean i Budapest blir ”billigare” än Sveriges.

Budapest är en stad som har liknande väder som i Sverige. Vintrarna kan vara kalla med mycket snö och somrarna kan vara soliga och varma. Så beroende på vilken typ av de fyra årstiderna som man vill ha under sin vistelse borde man anpassa sitt resedatum.